پرسشهاي متداولسايتهاي ديگرصفحه اصلينقشه سايت
فرم مربوط به نظرسنجي طرح تکريم ارباب رجوع ، که شامل نظرات شما درباره نحوه برخورد کارکنان و انجام به موقع خدمات و ... مي باشد ، را تکميل و به پست الکترونيک اداره ارسال کنيد
 پر کردن فرم  

شيراز- خيابان فلسطين - تقاطع هدايت

: آدرس
2355099  : تلفن
2303524  : فاکس
info@ashayerfars.ir  : پست الکترونيک
تاکنون :  61274

استان فارس یکی از استانهای جنوبی کشور می‌باشد.

این استان از شمال به استان اصفهان، از شرق به استانهای یزد، از جنوب به استان هرمزگان و از غرب به استانهای کهگیلویه و بوشهر محدود می شود. وسعت استان فارس حدود ۱۳۳ هزار کیاومتر مربع است و تقریبا” 1/8درصد مساحت کشور را تشکیل می دهد.

آب و هوای فارس در شمال سردسیر، در نواحی مرکزی زمستانها معتدل وبارانی و تابستانهای گرم و خشک، و در جنوب و جنوب شرقی زمستانها معتدل وبارانی و تابستانها بسیار گرم می‌باشد. زبان اکثریت مردم فارسی است اماعشایر ترک زبان (ایل قشقایی) به ترکی و عشایر عرب زبان(ایل عرب) به عربی صحبت می‌کنند.

یکی از مناطق مهم عشایری ایران، استان فارس می باشد و بزرگترین ایل ایران(ایل قشقایی) با شش طایفه در فارس به کوچ روی ادامه می دهند. علاوه بر ایل قشقایی ایل خمسه و ایل محسنی و همچنین طوایف کوچکتری به زندگی عشایری خود در فارس ادامه می دهند.‌ براساس آخرین تقسیمات کشوری استان فارس به ۲۶ شهرستان ۴۸ شهر ۶۰ بخش و۱۸۵ دهستان تقسیم شده است منطقه فارس یکی از قدیمیترین مراکز تمدن ایران است. فارس در کتیبه های هخامنشی به صورت پارسه و در نوشته های یونانی پرمیس آمده و معرب آن فارس است.

جغرافیای طبیعی و اقلیم استان

کوه‌های زاگرس با جهت شمال غربی- جنوب شرقی استان فارس را به صورت منطقه ویژه کوهستانی در آورده است. قسمت عمده این ناهمواری‌ها بر اثر یک سلسله حرکات شدید کوهزایی ایجاد شده و تحت تأثیر عوامل فرسایشی نظیر بادهای تند و آب‌های روان به صورت کنونی در‌آمده است. استان فارس را می‌توان به دو ناحیه مشخص طبیعی تقسیم کرد:

ناحیه شمالی و شمال غربی که از ارتفاعات به هم پیوسته‌ای تشکیل شده و گردنه‌های صعب‌العبور و دره‌های عمیق دارد.

ناحیه جنوب و جنوب شرقی که در فاصله میان رشته‌کوه‌های فرعی قرار گرفته و شامل دشت‌های حاصلخیز شیراز، کازرون، نی‌ریز، مرودشت و مرکزی است که مزارع آنها از طریق رودهای متعددی آبیاری می‌شوند.

ارتفاعات استان فارس به چهار گروه مهم تقسیم می‌شوند:

۱- ارتفاعات شمال و شمال غربی که از کوه‌های سمیرم شروع می‌شود، تا غرب آباده ادامه می‌یابد و به کوه عظمت که گردنه معروف کولی کش در آن واقع شده است، ختم می‌شود. ارتفاعات برم فیروز نیز در این ناحیه واقع شده و از سپیدان آغاز و به ارسنجان منتهی می‌گردد.

۲- ارتفاعات مرکزی که کوه‌های اطراف شیراز (سبزپوشان و بمو) و نیز کوه‌های مهارلو، خرمن کوه فسا و تودج را دربرمی‌گیرد.

۳- ارتفاعات غربی که در امتداد ارتفاعات کهگیلویه تا کوه‌های ممسنی در دشت ارژن (کوهمره سرخی) ادامه می‌یابد و به کوه‌های سفیدار در فیروز‌آباد متصل می‌شود.

۴- ارتفاعات جنوبی نیز شامل کوه‌های داراب و ارتفاعات بالنگستان یا هنگستان و کوه‌های لارستان است.

در استان فارس، تحت‌ تأثیر ویژگی‌های توپوگرافیک، سه ناحیه آب و هوایی مشخص پدیدار شده است:

۱- ناحیه کوهستانی شمال، شمال غرب و غرب: دارای زمستان‌های سرد معتدل و پوشش گیاهی قابل توجه است. میزان بارندگی این ناحیه در حدود چهارصد تا شش صد میلی‌متر در سال گزارش شده است.

۲- ناحیه مرکزی: این ناحیه در زمستان‌ها آب و هوای نسبتاً معتدل توأم با بارندگی و در تابستان‌ها، هوایی گرم و خشک دارد. آب و هوای این ناحیه به علت کاهش نسبی ارتفاعات، نسبت به شمال و شمال غرب کم و کیف متفاوتی دارد. میزان باران این ناحیه بین دویست تا چهارصد میلی‌متر در سال است. شهرهای شیراز، کازرون، فسا و فیروز‌آباد در این ناحیه قرار گرفته‌اند.

۳- ناحیه جنوب و جنوب شرقی: به علت کاهش ارتفاع و عرض جغرافیایی و نحوه استقرار کوه‌ها، میزان بارندگی این ناحیه در فصل زمستان نسبت به دو فصل بهار و پاییز کمتر است. هوای ناحیه در زمستان‌ها معتدل و تابستان‌ها بسیار گرم است. میزان بارندگی سالانه آن نیز صد تا دویست میلی‌متر است. شهرهای لار، اوز و خنج جزو این ناحیه خشک به شمار می‌روند.

بر اساس گزارش سال ۱۳۷۱ ایستگاه سینوپتیک شیراز، متوسط حرارت این شهر ۸۵/۱۶  و حداکثر و حداقل مطلق دمای آن به ترتیب ۲/۲۹ ۴۷/۴ درجه سانتی‌گراد است. بر اساس همین گزارش، متوسط میزان بارندگی ماهانه منطقه چهل و هشت و چهل و پنج میلی‌متر است که حداکثر آن با صد و هشتاد و چهار و دو میلی‌متر در آذر ماه و حداقل آن با صفر میلی‌متر در ماه‌های تیر، مهر و آبان است.

متوسط رطوبت نسبی این ناحیه حداکثر هشتاد و چهار و پنج و حداقل دوازده و نیم درصد است. تعداد روزهای یخبندان در طول سال نیز سی و چهار روز گزارش شده است بادهای محلی که از سمت کوهستان به دشت می‌وزند و عکس این مسیر را می‌پیمایند. نام یکی از‌ آنها باد قهره است که در ممسنی در امتداد رودخانه فهلیان می‌وزد.

 

عشاير استان فارس

عشاير استان فارس از سه ايل بزرگ قشقايي ، خمسه و ممسني به انضمام هشت طايفه مستقل جشني ، چهار راهي ، جبل النارويه  ، کهمره سرخي ، جروق ، نودان ، طوايف محلي داراب و طوايف محلي فيروزآباد تشکيل شده است که در فصل ييلاقي در نواحي شمالي استان ( شهرستانهاي آباده ، اقليد ، بوانات ، سپيدان ، خرم بيد ، پاسارگاد و مرودشت ) و در فصل قشلاقي در شهرستانهاي داراب ، زرين دشت ، فسا ، جهرم ، استهبان ، ني ريز ، قير و کارزين ، لامرد ، خنج ، مهر ، لارستان ، فيروزآباد ، فراشبند ، کوار ، کازرون و ممسني در قالب 14 زيست بوم استقرار مي يابند .

جمعيت کلي عشاير استان بالغ بر 132249 نفر و 24720خانوار مي باشند که حدود 12 درصد از جمعيت عشايري کشور و5/3 درصد از جمعيت استان را شامل مي گردد.

بيش از 7/5 ميليون هکتار از عرصه مرتعي استان در اختيار عشاير است که به شيوه سنتي بيش 302773 راس دام را نگهداري مي نمايند و ساليانه بيش از 13500 تن گوشت قرمز ، 42000 تن لبنيات ، 1564 تن پشم و مو و بيش از145429 هزار متر مربع صنايع دست بافت توليد مي نمايند. (اداره كل امور عشاير فارس )

ییلاقات ایل قشقایی که در دامنه شمالی کوه‌های زاگرس در امتداد شمال غربی به جنوب شرقی ادامه دارد، از شمالی‌ترین منطقه کامفیروز یعنی از نواحی طویله بند و گرمه شروع می‌شود و با عرض متفاوت از نود تا سی کیلومتر در دامنه شمالی کوه‌های دنا که حد فاصل بین کهگیلویه و بویراحمد، فارس و اصفهان است تا منطقه بروجن امتداد می‌یابد.این منطقه از جنوب و جنوب غربی به ناحیه جاوید و رستم ممسنی، دشت روم یاسوج و سی‌سخت در کهگیلویه و بویراحمد، از غرب به فلارد و خانمیرزا و بروجن در چهار محال و بختیاری، از شمال به بروجن و شهرضا در استان اصفهان و دشت سعادت‌آباد آباده در استان فارس و از شرق به ییلاقات ایل خمسه‌ باصری یعنی به نواحی قنقری و ابرج محدود می‌شود. این نواحی پنج بخش بزرگ جمعیتی کاکان، بن رود، چهار دانگه، پادنا و سمیرم علیا را به طور کامل و قسمت‌هایی از حومه آباده و کامفیروز را در بر می‌گیرند.ییلاقات ایل خمسه در شرق ییلاقات ایل قشقایی قرار دارند و به ترتیب از جنوب به شمال نواحی مرودشت، رامجرد، بیضا، ابرج، مشهد مرغاب قنقری و بوانات را در برمی‌گیرند. این ناحیه از شمال به استان یزد،  از شرق به سیرجان در استان کرمان، از جنوب به شهرستان شیراز و از غرب به ییلاقات قشقایی محدود می‌شود.علاوه بر مناطق ییلاقی فوق‌الذکر که خارج از مرز سیاسی استان فارس قرار گرفته‌اند. ییلاقات داخلی استان فارس نیز از زیست‌بوم‌های جالب‌ توجه عشایری منطقه محسوب می‌شوند که ییلاقات کوهمره از مهمترین آنهاست. کوهمره به ترتیب از شرق به غرب در امتداد کوه‌های زاگرس  در جنوب شهرستان شیراز در فاصله سیاخ ودشمن زیاری به سه قسمت کوهمره سرخی، کوهمره جروق و کوهمره نودان تقسیم می‌شود.عشایر این ناحیه که به نام‌ محل‌های یاد شده شناخته می‌شوند، فاصله زیادی بین ییلاق و قشلاق خود ندارند.در اوایل فروردین از دامنه کوه‌ها بالا رفته و تابستان را در دشت‌های مرتفع و دامنه‌‌های شمالی رشته کوه زاگرس سکونت می‌گزینند و در اوایل شهریور ماه از این کوه‌ها پایین آمده و با طی مسافتی که از چهل تا هشتاد کیلومتر تجاوز نمی‌کند به مناطق قشلاقی خود در دامنه‌های جنوبی رشته‌کوه مذکور می‌رسند.مناطق قشلاقی عشایر فارس عموماً دشت‌های جنوب شرقی، جنوب غربی و گاهی نیز دشت‌های مرکزی استان را شامل می‌شوند و عموماً ارتفاع کم و هوای ملایم در زمستان و بسیار گرم در تابستان دارند قشلاق ایل قشقایی در دامنه جنوبی رشته‌کوه‌های زاگرس قرار دارد و گاهی نیز از این کوه‌ها فاصله زیادی گرفته و به سوی دشت‌های کم ارتفاع ساحلی و تا زمین‌های دشتستان و استان بوشهر و نوار ساحلی جنوب پیش می‌رود.مناطق قشلاقی قشقائیان  به طور مشخص در جنوب شرقی از ناحیه هرم و خنج  شروع می‌شود و نواحی قیر و کارزین، افزراربعه، سیمکان، میمند، فیروز‌آباد خواجه‌ای، فراشبند، بوشگان، قسمتی از جره و سپس در ناحیه جنوب غربی استان فارس نواحی شاپور ماهور در استان کهگیلویه و بویراحمد اطراف دو گنبدان و در استان بوشهر لیراوی را دربرمی‌گیرند.)  بر گرفته از سايت كازرون نيوز)

 

معرفي شهر شيراز

نام شیراز، در کتیبه‌های هخامنشی  تخت جمشید خوانده شده است. اشیاء و ظروف تاریخی و مسکوکاتی که هم‌‌اکنون در موزه متروپولیتن نیویورک موجود است، از مجد و عظمت شیراز در عهد سلوکی‌ها، اشکانیان و ساسانیان گواهی می‌دهد.در کاوش‌های منطقه قصر ابونصر معلوم شد که این بنا به اواخر دوران اشکانی یا اوایل دوره ساسانی تعلق داشته و چند مهره نیز که نام اردشیر و شیراز بر آن نوشته شده، به دست آمده است طبق روایات اساطیری، شیراز در زمان فرزند تهمورث- دومین پادشاه صفاریان- بناهای متعددی از جمله یک مسجد جامع در شیراز احداث کرد و به رونق بیش از پیش این شهر افزود.

دیلمیان برآبادی شیراز افزودند. خصوصاً عضدوالدوله دیلمی (سیصدو هفتاد و دو-سیصد و شصت و شش ه.ق) در مجد و عظمت شهر و رفاه مردم آن کوشش بسیار کرد. در دوران صفویه شیراز مرکز ایالت فارس بود وامامعلی خان، حکمران فارس بناهای بسیاری در این شهر پی‌ریخت

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان آباده

قدمت این شهر به بیش از هزارسال می رسد.اما توسعه و ترقی آن تقریبا از زمانی که کریمخان زند شیراز را پایتخت ایران کرد شروع شد. آثار قلعه های قدیمی مانند قلعه کهنه، قلعه نارنجی وقلعه شیرازی هنوز دراطراف این شهر دیده می شود. آباده را قبایل گرجه ای و پرندی بنا کردند،‌اما اهمیت و اعتبار آن به دوره کریمخان زند باز می گردد.ظاهرا به دستور او بود که این شهر آباده نامیده شد. آباده به دلیل استقرار در مسیر کوچ ایل قشقایی  حائز اهمیت است.

مراکزتاریخی وباستانی

گنبد علی (عالی(

قدیمی ترین، مهم ترین و محکم ترین بنای تاریخی ابر قو (گنبد علی) یا به گفته برخی ها،گنبد عالی است. بنای مزبور،یک برج سنگی هشت ضلعی است که بر بالای تپه ای در شرق ابر قو و مشرف به محل شهر قدیم واقع شده است.

مقبره طاووس

مقبره حسن بن کیخسرو ودخترش بی بی عایشه ملکه خاتون از بناهای تاریخی و مهم ابر قو می‌باشند که به نام مقبره طاووس خوانده می شوند.این بنا به دوران مغول تعلق دارد.

مزار پیر حمزه سبز پوش

این بنای تاریخی به قرن پنجم و ششم هجری و به عهد سلجوقی تعلق دارد.

جاذبه های طبیعی

منطقه شکار ممنوع بصیران

منطقه‌ای در چهار کیلومتری جنوب آباده که به خاطر گونه‌های نادر گیاهی و جانوری مورد حفاظت قرار گرفته و یکی از ارزشمندترین زیستگاه‌های حیات وحش کشور و استان است.

اماکن زیارتی ومذهبی

-مسجد جامع ابرقو
-
بقعه شهدا (سلطان ابراهیم(

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان اقليد

 

اقلید در فارسی به معنای کلید است و مفهوم حجازی آن، کلید گشایش سرزمین فارس است. گویی هر آن کس که اقلید را فتح کند، فارس را فتح کرده است. از آثار قدیمی این شهرستان می‌توان به تل حاجی نوروز، تل خنجشت، تپه حسن‌آباد، تل چشمه وزوزن (مربوط به هزاره اول پیش از تاریخ) و کتیبه پهلوی (مربوط به دوره ساسانیان) اشاره کرد.

مراکزتاریخی وباستانی

-قلعه ایزد خواست
-
تل قلعه حسن آباد
-
تل کمین

چشمه قدمگاه

تنگ براق

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان جهرم

جهرم یا کهرم به معنای جای گرم است و از آثار باقی مانده آن می‌توان قلعه گبری را نام برد که به سبک معماری ساسانی ساخته شده است به استناد نوشته‌های استخری، ابن بلخی و حمدالله مستوفی، جهرم قلعه‌ای بزرگ، معروف به خورشه و خورشاه داشت که فاصله آن تا شهر، پنج فرسخ بود. بانی این قلعه، خورشه، عامل خلفای بنی‌امیه در جهرم بود که بعدها به همت خواجه نظام‌الملک- وزیر مشهور سلجوقیان-تعمیر و مرمت شد در امتداد راه جنوبی جهرم در چهل و دو کیلومتری  جنوب غربی جویم،  دو محل در مجاورت هم به نام‌های حریم و کاریان وجود دارند. کاریان محل آتشکده معروف کاریان است که مخصوص موبدان بود ویکی از سه آتشکده‌ بزرگ ایران دوره ساسانی به شمار می‌رفت.

مراکزتاریخی وباستانی

-قلعه مهرک
-
قلعه تبر(خورشه)

-قلعه قبر
-
آتشکده (قدمگاه)

جاذبه های طبیعی

-گردشگاه بونیز
-
رودخانه شور جهرم
-
روستای قطب‌آباد

غار سنگ شكن

غارورا

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان داراب

شهر داراب

داراب از شهرهای قدیمی استان فارس است که قبل  از اسلام «دارابگرد» نام داشت و خرابه‌های آن در پنج کیلومتری جنوب شهر داراب فعلی قرار دارد. ولایت دارابگرد (دارابجرد)، شرقی‌ترین ولایت از پنج ولایت فارس بود و تقریباً همان ولایت شبانکاره بود که در دوره مغولان از فارس جدا شد و حکومتی جداگانه داشت در افسانه‌های ایرانی، بنای شهر دارابگرد را به داراب نسبت داده‌اند.

مرکز داراب در دوره خلفای اسلامی شهر دارابگرد یا دارابجرد ثبت شده است در آغاز قرن ششم هجری، قسمت عمده شهر دارابگرد ویران شد و تنها قلعه‌ای محکم که در وسط شهر بود، باقی ماند. همزمان با استیلای اتابکان سلغری بر فارس، سلسله دیگری در قسمت شرقی این ایالت یعنی در ناحیه سرحدی بین فارس، کرمان و خلیج فارس که مشتمل بر بلاد دارابگرد، نیریز، ایگ (ایج)، طارم و اصطهبانات بود، به قدرت رسید و این نواحی را که در آن زمان شبانکاره نام داشت، به تصرف خود درآورد. این سلسله، مرکز حکومت را از دارابگرد به دارکان (زرکان) که در جنوب قلعه ایگ واقع شده است، منتقل کرد.

مراکزتاریخی وباستانی

-قصر آئیینه (قصر دختر)
-
قصر کیارث
-
قلعه روی رنه(روئینه)
-
قلعه دهیا
-
تل سیاه
-
تل ریگی
-
نقش شاپور
-
نقوش برجسته تنگاب
-
آتشکده آذرخش (مسجد سنگی)
-
آتشکده آذر جو
-
آتشکده های هخامنشی

چاه سنگي

گور دخمه

قنات فارياب

 

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان سپيدان

مرکز شهرستان سپیدان یا بیضا، اردکان است. اردکان در لغت به معنی نوعی از جدول‌ها و اشکال نجومی است. واژه «ارد» را قهر و غضب نیز معنی کرده‌اند و «کان» به معنای معدن است، گفته می‌شود که اهالی آنجا شورشگر و جنگجو بودند اردکان از حوادث روزگار در امان نماند، حملات افغان‌ها در زمان افشاریه و یورش‌های ایلات بویراحمد در دو قرن پیش، خرابی‌های بسیاری در این شهر به بار آورد. پنجاه سال پیش نیز سیل این شهر را نیمه ویران کرد.

مراکزتاریخی وباستانی

-بقایای کاخ سلطنتی هخامنشی
-
دیمه میل(میل آزاد یا میل اژدها)

-شاه جهان احمد
-
قلعه سفید

جاذبه های طبیعی

-گردشگاه وسایت اسکی سپیدان
-
رودخانه شش پیر
-رودخانه بشار
-
رودخانه مارگان
-
رودخانه چوبخله
-
چشمه شش پیر
-
چشمه آب گرم سراب بهرام
-
آبشار مارگون
-
گردشگاه تنگ تیز آب
-
گردشگاه چله گاه
-
گردشگاه دیمه میل
-
برم فیروز
-
دریاچه شش پیران

اماکن زیارتی ومذهبی

-امام زاده درب آهنین

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان فسا

شهر فسا که در گذشته به آن پسه یا پسا می‌گفتند، از شهرهای قدیمی خطه پارس است. این شهر، به گفته برخی از مورخان، در قدیم «پارساگرد» نام داشت و در الواح گلی تخت جمشید به نام پشی یا باشی‌ها نوشته شده است.نام پسه به تدریج به پسا تبدیل شد و اعراب‌ آن را فسا نامیدند شهر فسا در قرن چهارم هجری دومین شهر مهم ولایت دارابگرد بود و از  حیث بزرگی با شیراز برابری می‌کرد.

مراکزتاریخی وباستانی

-قلعه ضحاک
-
تل ضحاکی

جاذبه های طبیعی

-خرمن کوه
-
گردشگاه میان جنگل

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان فيروز آباد

فیروز آباد کنونی را در عهد باستان «اردشیر کوره» و «شهر گور» می‌نامیدند که معرب آن «جور» است. این شهر در عهد شاهنشاهی ساسانی و در سده‌های نخستین اسلام، مرکز کوره‌ اردشیر و یکی از پنج ناحیه معروف پارس بود. بنای این شهر را، به عهد اردشیر، بنیادگذار شاهنشاهی ساسانی نیز نسبت داده‌اند. گفته می‌شود نام کنونی این شهر از نام «فیروز» بنای انوشیروان گرفته شده است.

وی در زمان خود بناهایی در فیروزآباد احداث کرده بود. در گذشته، راه شیراز به بندر باستانی سیراف از همین شهر می‌گذشت فیروز‌آباد پس از جلگه مرودشت، استخر و بیشاپور کازرون، از نقاط باستانی فارس  و کشور ایران است که آثار و نقوش بر جای مانده از دوران گذشته در آن، از آثار گران‌بهای  ادوار باستانی ایران محسوب می‌شوند آثار تاریخی بسیار مهمی از اردشیر بابکان و فرزندش شاپور اول در نزدیکی این شهر وجود دارد که برخی از آنها همطراز با آثار تخت جمشید ارزیابی شده‌اند.

مراکزتاریخی وباستانی

-کاخ اردشیر بابکان
-
قلعه دختر
-
جاده عهد ساسانی بین فیروزآباد و دارابگرد
-
آثار شهر قدیمی فیروزآباد
-
شهر گور فیروزآباد
-
کاروان سرای عهد ساسانی
-
کاروان سرای عهد ساسانی
-
بقایای پل ساسانی (تنگاب)
-
نقشه برجسته اردشیر بابکان
-
آتشکده کنار سیاه
-
آتشکده فراش بند
-
ویرانه‌های آتشکده
-
آتشکده فیروزآباد
-
مجموعه بناهای آتشکده بزرگ ساسانیان

جاذبه های طبیعی

-چشمه آتشکده
-
چشمه تنگاب
-
چشمه حنیفقان
-
چشمه آب گرم
-
تنگ خرقه
-
گردشگاه شهید

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان كازرون

کازرون از توابع شهر شاپور بود. در ابتدای آن قرار داشت. شهر شاپور در بیست کیلومتری شمال غربی کازرون فعلی واقع شده بود. بعد از خرابی شهر شاپور، فیروز پسر بهرام ساسانی، آن را مجدداً آباد کرد و بر اهمیت آن افزود. این شهر، در زمان قباد، آبادتر و بزرگ‌تر شد. کازرون در ابتدا از سه قریه نورد، راهیان و دریس تشکیل می‌شد و روی هم به بلدالعتیق  معروف بود.اما در اواخر قرن چهارم هجری، آن را کازرون نامیدند، نام این شهر از لغت گازر وگازرون گرفته شده است، زیرا شغل مردم آن این بود که پس از شستن کتان، پارچه‌ای به نام توز می‌بافتند.

مراکزتاریخی وباستانی

-گوردختر
-
قبر جاماسب ؟
-
مجسمه شاپور
-
ویرانه‌های شهر بیشاپور
-
شهر باستانی حسن‌غازی ؟
-
پل آبگینه
-
نقش شاپور
-
آتشکده کازرون
-
آتشکده بزرگ جره
-
آتشکده فرازمراآور خذایا ؟

جاذبه های طبیعی

-چشمه ساسان
غار تنگ چوگان
-
حاشیه رودخانه شاپور
-
گردشگاه امامزاده سید حسین
-
گردشگاه امامزاده سید حسین

-دریاچه پریشان(فامور(

- گردشگاه میان کتل

-گردشگاه دشت برم

اماکن زیارتی ومذهبی

-امامزاده سید حسین
-
امامزاده شاهزاده علاء الدین

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان لار

شهر لار

سرزمین لار از زمان ساسانیان با احداث آتشکده‌ای مورد توجه بود. از اواخر قرن هشتم، لار مرکز ضرب سکه بود و سکه آن به لاربن در سواحل خلیج‌فارس و هند رواج داشت در سال هفتصد و نود و نه هـ.ق. سربازان محمد سلطان نوه امیرتیمور، لار، جهرم و نواحی شرقی فارس را تاراج کردند. آخرین شاهزاده لار به نام میرزا اعلاءالملک مشهور به شاه‌ابراهیم‌خان که دعوی استقلال داشت، در سال هزار و ده هـ.ق. توسط الله‌وردی خان حاکم فارس سرکوب شد. الله‌وردی‌خان او را نزد شاه‌عباس اول که در این زمان در بلخ اقامت داشت فرستاد و در همان محل درگذشت. برخی‌ها، وجه تسمیه این شهر را به «لار» که اسب پسر گرگین بود، منسوب می‌کنند.

مراکزتاریخی وباستانی

-آب انبار سید جعفری
-
دهن شیر
-
باغ نشاط لارستان
-
مناره خنج
-
مناره لار
-
قلعه قدمگاه
-
آتشکده لار
-
بازار قیصریه

جاذبه های طبیعی

-رودخانه شور لار
-
رودخانه مهران شور
-
گردشگاه امامزاده بریز
-
باغ ملی
-منطقه پردیس خنج
-
منطقه حفاظت شده هرمود  لار
-
دریاچه خنج
-
دریاچه فصلی هرم

اماکن زیارتی ومذهبی

-مسجد نبی
-
مسجد جامع خنج
-
امام زاده بریز

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان مرودشت

کاوش‌های علمی و گمانه‌زنی‌هایی که در تپه‌های مختلف جلگه مرودشت انجام گرفته است نشان می‌دهد که هزاران سال پیش از آنکه داریوش کبیر، تپه سنگی را بر دامان کوه رحمت برای احداث کاخ‌های بزرگ خود انتخاب کند، اقوامی متمدن در دشت وسیع آن می‌زیسته‌اند. آثار برجای مانده از قبیل ظروف سفالی منقوش یا ساده و اسباب و وسائل زندگی آن دوره مؤید این نکته‌اند.ویرانه‌های استخر و تخت‌جمشید در مرودشت، بخشی از تاریخ این شهر را به نمایش می‌گذارند. آثار تاریخی باقی‌مانده از این شهرستان، علاوه‌بر آثاری از دوران هخامنشی، دوره‌های اسلامی را هم دربرمی‌گیرد.

مراکزتاریخی وباستانی

۱مجموعه ویرانه های تخت جمشید
۲کاخ بار کوروش
۳کاخ اختصاصی کوروش
۴قصر اردشیر بابکان
۵برج زندان سلیمان
۶آرامگاه کوروش کبیر
۷کاخ بهرام پنجم
۸تخت گوهر یا تخت رستم
۹قلعه استخر
۱۰شهر قدیمی استخر (تخت طاووس)
۱۱تخت سلیمان
۱۲تپه‌های جلگه مرودشت
۱۳تپه‌های جلگه مرودشت
۱۴ویرانه‌های شهر خندجان
۱۵پل خان
۱۶پل بند امیر
۱۷سنگ‌نبشته پهلوی تنگ براقی
۱۸نقش رستم
۱۹آتشکده پاسارگاد
۲۰آتشکده‌های هخامنشی

جاذبه های طبیعی

-کوه گر
-
چشمه ابوالمهدی
-
آبشار مارگون
-
رودخانه سیوند
-
رودخانه قره آغاج
-
چشمه بناب قادرآباد
-
مغاره شیخ ‌علی
-
تنگ بستانک (بهشت گمشده(
-
تنگ براق
-
منطقه شکار ممنوع توت سیاه

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان ممسني

ممسنی را «شولستان» نیز خوانده‌اند که به معنای سرزمین شول‌هاست. شول‌ها یکی از طوایف سابق لرستان بودند که بعد از استقرار در این ناحیه، به این نام مشهور شدند مرکز ولایتی که ممسنی در آن قرار داشت، شهر شاهپور در چند کیلومتری کازرون بود که نوشته‌اند در زمان تزلزل حکومت ساسانیان، به وسیله ابوسعید کازرونی شبانکاره با خاک یکسان شد. ولی در زمان حکومت سلجوقیان دوباره تعمیر و بازسازی شد و رونق گذشته خود را بازیافت.

مراکزتاریخی وباستانی

-بنای عمارت
-
شاه جهان احمد
-
شهر قدیمی چشمه سردو
-
پل فهلیان
-
کتیبه‌های کورنگون (کرنگون(
-
نقش بهرام
-
قوش برجسته عهد عیلام
-
حفره‌های آتشدان (پوره‌های آب‌بخشان(
-آتشکده کاریان

جاذبه های طبیعی

-رودخانه تنگ شیو
-
چشمه آب گرم سراب بهرام
-
رودخانه فهلیان
-
رودخانه رودشیر
-
رودخانه پیرآب

اماکن زیارتی ومذهبی

-امامزاده درآهنین

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان ني ريز

آثار به دست آمده از غارهای حوالی دریاچه بختگان نشانگر قدمت تمدن در این ناحیه است. نی‌ریز در زمان هخامنشیان یکی از مراکز مهم سلاح‌سازی بود و نام نی‌ریز احتمالاً از نیزه ریز گرفته شده است. در الواح گلی تخت‌جمشید، نام ناریزی را منطبق با نی‌ریز دانسته‌اند.

در این شهر یکی از قدیمی‌ترین و مهمترین بناهای قرن چهارم هـ.ق. یعنی مسجد جامع قرار گرفته که گفته می‌شود آتشکده‌ای بود که پس از ظهور اسلام به مسجد تبدیل شده است اما تاریخ قدیمی مسجد سیصد و شصت و سه هجری قمری است و به گفته مقدسی،‌ بنای اصلی آن متعلق به سال سیصد و چهل ه.ق است که از آثار دوره سلسله آل‌بویه به شمار می‌رود. این منطقه در زمان داریوش اول از شهرهای آباد و پرجمعیت فارس بود.

ناریزی به معنای کارگاه اسلحه‌سازی است. در آن زمان بیش از هفتصد کارگاه نیزه، شمشیر و زره‌سازی در آن وجود داشت و در واقع مرکز تولید سلاح و اسلحه خانه داریوش بوده است شهر نی‌ریز از زمان هخامنشیان تا به حال، سه بار دستخوش تهاجم، سیل و عوامل طبیعی قرار گرفته و برای بار چهارم در محل فعلی بنا شده است.

جاذبه های طبیعی

-چشمه پلنگان
-
تنگ پلنگان
-
تنگ زی طشک
-
تنگ جزین یا گزین
-
حیات وحش نی ریز
-
دریاچه‌های طشک و بختگان

اماکن زیارتی ومذهبی

-مسجد جامع نی ریز

 

مراكز گردشگري وآثا ر باستاني وتاريخي در مناطق عشايري و شهرستان استهبان

نام این شهرستان از لغت «سته» به معنای انگور و انگورستان گرفته شده است.‌آبادانی این شهر از سال هفتصدو چهل و شش هجری قمری (پس از ویرانی آن در دوره مغول) به دست امیر مبارزالدین آل مظفر صورت گرفته است این شهر در قدیم چهار محله داشت که هر محله دارای مسجد و آب انبارهای متعددی بود. حمدالله مستوفی  از آن به نام شهرکی پر درخت که آب و هوای معتدل و میوه فراوان دارد، یاد کرده است جغرافی‌نویسان اسلامی نام آن را به صورت اصطهبانان و گاهی هم اصطهبانات ثبت کرده‌اند، ولی با گذشت زمان، فارسی زبانان آن را اصطهبان نامیده‌اند.

مراکزتاریخی وباستانی

-غار زکریا
-
تنگه لای تاریک
-
تنگ استهبان
-
گردشگاه پارک جنگلی استهبان
-
گردشگاه بک بک

طور كلي

منبع » همشهری آنلاین با اندکی تصحیح توسط کازرون نیوز

 


 


.:. طراحي و اجرا توسط شرکت پويا رايانه دنا .:.

کليه حقوق براي اداره کل امور عشايراستان فارس محفوظ است